Dopřejte si zdravý spánek na posteli z borového masivu 200 x 200

Dopřejte si zdravý spánek na posteli z borového masivu 200 x 200

Spánek je pro lidský organismus nepostradatelný. Nelze se bez něj obejít a již několik dnů spánkového deficitu může znamenat vážné zdravotní problémy a dokonce ohrožení života selháním srdeční činnosti. Bez potravy se náš organismus obejde i několik týdnů, bez spánku nikoli.
Proč je pro nás tak důležitý? Především pro regeneraci buněk veškerých tělesných tkání, a jestliže se nad tím zamyslíme trochu více do hloubky, uvědomíme si, jak důležitá je jeho kvalita a délka. Záleží pochopitelně na mnoha faktorech, mezi nimi nevhodné osvětlení v ložnici, těžká jídla před usnutím, psychické vyčerpání, stres a přepracování, dostatek čerstvého vzduchu a také vhodné lůžko.

postel dřevěná

Čalouněná válenda nebo zdravotní matrace a rošty

Je zajímavé sledovat vývoj trendů a technický pokrok v souvislosti s vybavením ložnic. Ještě před několika staletími byla většina lidí nucena usínat na tvrdých slamnících, výjimku tvořila pouze šlechta, ta ovšem také ulehala na nepříliš pohodlná lůžka. S nástupem průmyslové revoluce a objevem nových materiálů se do popředí protlačily postele s molitanovými matracemi a zvláště ke konci dvacátého století dominovaly v domácnostech čalouněné válendy.
V té době nebylo příliš na výběr a zdravotní matrace pronikaly na trh velice pozvolna. Přesto se zvýšila míra informovanosti o zdravém spánku na pružných roštech a sendvičových matracích. Z čalouněných lůžek se začaly stávat výběhové modely a slouží dnes převážně pro občasné přespávání pro návštěvy, nebo o víkendech na chalupách.

masivní postel

Na provedení nosné konstrukce také záleží

Základ postele s výklopnými rošty tvoří nosná konstrukce, která musí být pevná a robustní a odolávat dynamické zátěži. V ideálním případě masivní dřevo, nikoli lisované desky z dřevěných pilin nebo odštěpků známé pod pojmem „dřevotříska“. Podstatnou roli hraje pevnost spojů a té nelze u tohoto materiálu docílit. Časem se rozviklají, vruty pak nelze již dotáhnout a po několika letech životnost takového výrobku končí.